A befogadó iskolavezetés támogatása – az SISL projekt

Slika: SISL project logo

A „Supporting Inclusive School Leadership (SISL)” projekt résztvevői azt vizsgálták, hogyan segíthetik elő az iskolai vezetőségek inkluzivitásának növelését, és ehhez eszközöket is biztosítottak. A projekt értelmezési keretei szerint az minősül befogadó iskolavezetésnek, amelynek célja minden – beleértve a kirekesztésnek leginkább kitett –  tanuló számára biztosítani a tartalmas tanulási lehetőségekben való teljes körű részvételt, a tanulói teljesítmény javítását, valamint a jóllétet.

Az iskolai vezetőségek kulcsfontosságú szerepet töltenek be a befogadó oktatási rendszerek kialakításában. Az SISL projektet az Európai Ügynökség a Sajátos Nevelési Igényű Tanulókért és az Inkluzív Oktatásért hajtotta végre 2017 és 2021 között. A projekt fő eredményei:

E dokumentumok mellett a projekt keretében nyílt forrású eszközöket is kidolgoztak és teszteltek, nevezetesen:

  • Egy önreflexiós eszközt, mely elősegíti az iskolai vezetőségek és a politikai döntéshozók önreflexióját és párbeszédét a vezetőségekre vonatkozó minőségi sztenderdek közötti különbségekről, illetve az e sztenderdek elérésének biztosítását célzó létező szakpolitikákról. Az önreflexiós eszköz nyílt forrású, könnyen hozzáigazítható a különböző nemzeti kontextusokhoz, és teljes egészében vagy részekre bontva is alkalmazható. Középpontjában az iskolai vezetőségek tagjainak a követendő irány meghatározását, illetve a humán- és szervezetfejlesztés folyamatait érintő fő funkciói állnak.
Vrsta
Praksa (indirect evidence)
Zemlja
Austrija; Belgija; Bugarska; Cipar; Danska; Estonija; Finska; Francuska; Grčka; Hrvatska; Irska; Island; Italija; Latvija; Litva; Luksemburg; Malta; Mađarska; Nizozemska; Njemačka; Norveška; Poljska; Portugal; Slovačka; Slovenija; Srbija; Ujedinjeno Kraljevstvo; Češka; Španjolska; Švedska; Švicarska
Jezik
BG; CZ; DA; DE; EL; EN; ES; ET; FI; FR; GA; HR; HU; IS; IT; LT; LV; MK; MT; NL; NO; PL; PT; RO; RU; SK; SL; SR; SV; TR
Školska razina
Osnovnoškolska; Predškolska; Srednjoškolska
Razina intervencije
Ciljana; Opća
Intenzitet intervencije
N/P; Stalna
Izvor financiranja
Europsko financiranje

Komentari

Dodajte komentar